PERCEPTION OF THE ELDERLY TO THE NEW GENERATION
Note: The answers given below are just a guideline to the expected responses by the interviewee.
The interviewee should elaborate more on them and give reasons and examples for their responses where applicable.
PERSONAL BACKGROUND.
1. When were you born?
2. How was your childhood like?
Answers: Religious beliefs.
Social and cultural structures.
3. How different was your childhood compared to the childhood of today’s generation?
Answers: Differences in childhood social relations.
Differences in games played.
Differences in parental control methods.
IMPACT OF TECHNOLOGY ON TODAY’S GENERATION
4. How has technology impacted on the relationship between your generation and today’s generation?
Answers: Effect of social media e.g. Facebook, Twitter.
Possible alienation of the older generation from the lives of the younger generation due to their slow ability to understand modern technology.
5. What changes if any has technology brought on the younger generation’s lifestyle?
Answers: Easier social connectivity.
Adoption of sedentary lifestyles due to the ease of accomplishing tasks through use of modern technology.
RELEVANCE OF THE OLDER GENERATION IN TODAY’S MODERN WORLD
6. What value does your generation have in today’s world?
Answers: Insight and wisdom.
Experience in solving problems since they have already faced the problems facing the younger generation e.g. marital problems, adolescent mood swings, cultivation and maintenance of good social relationships.
CHANGES IN LIFESTYLE
7. How has the lifestyle of Arabs changed since your generation’s time and today?
Answers: Changes in diet, fashion, social relationships.
8. How has the change in lifestyle affected the younger generation?
Answers: Easier learning and adoption of new ideas.
Easier ways of forming social relationships and integrating into new cultures.
RULES AND MORAL CODES
9. Is there a change if any in the rules and moral codes which were in existence during your generation’s time and the younger generation today?
Answers: Less stringent adherence and enforcement of moral codes and religious laws by the younger generation.
GLOBALIZATION
10. How has globalization affected the relationship between your generation and the younger generations?
Answers: Easier communication between the older and younger generations.
Effect of the older generation’s slow adaptation to technology on social relationships between the older and younger generations
11. Is globalization a threat to your generation? Explain your answer.
Answers: Depends on the interviewee’s views.
The answer should be a YES or No followed by an explanation.
PARENTAL METHODS
12. How do the parental methods of the parents during your generation differ from those of the modern parents?
Answers: Differences of disciplinary methods.
Differences in methods used to inspire good behavior and reward good behavior.
13. Are the parental methods of your generation’s parents still applicable in today’s modern world? State the reasons for your answer.
Answers: Depends on the interviewees’ views.
ADVANCES IN FASHION
14. How does your generation view the fashion style of today’s generation?
Answers: Depends on the interviewees’ views.
15. What can be done to improve the older generation’s perception of the younger generation’s style of fashion?
Answers: Adoption of more respectable clothes by the younger generation.
Adoption of a more moderate view on fashion by the older generation.